Di Derre

Di Derre er et norsk rockeband bestående av de to brødrene Jo Nesbø på vokal og gitar, broren Knut Nesbø på gitar, Magnus Larsen jr. på bass og Espen Stenhammer på trommer. Bandets originale trommeslager var Sverre Beyer. Di Derre ble dannet i 1992 og de fleste av sangene handler om steder, mennesker og hendelser knyttet til Molde by hvor alle medlemmer er vokst opp. Selv om sangene er preget av hendelser rundt Molde har det på ingen måte satt en stopper for bandets suksess. Di Derre har i mange år turnert hele Norge og på CV’en har de en rekke landeplager som “Jenter og Sånn”, “Gym” og “Slå meg på”, bare for å nevne noen meget få. De siste årene har det vært ganske så stille rundt Di Derre. Bandet er fortsatt aktivt, men medlemmene har alle karrierer på side av bandet og da spesielt Jo Nesbø, som har hatt enorm suksess som forfatter de senere årene. Vi er derfor utrolig stolte og glade for at de velger å komme til Sommardagan. Deres konsert her er en av meget få planlagte opptreden dette året, så her gjelder det å kjenne sin besøkelsestid. Dette er en unik mulighet til å oppleve et av Norges beste rockeband de siste 20 årene live på en scene.

Debuten

Brødrene Nesbø var begge aktive musikere i barndoms- og ungdomsårene. De to spilte i en rekke mindre band i Molde-regionen, både sammen og hver for seg. Etter å ha flyttet til Oslo og blitt introdusert for et langt større musikkmiljø, grunnla de to brødrene Di Derre i 1992. I starten var bandet å anse som et slags husband på Cafe Felix i Oslo. Navnet på bandet var treffende nok en parodi på det mest brukte utsagnet blant kunder i plateforretninger over hele Norge “Jeg skulle hatt en plate med de derre, du vet”. Det tok ikke lang tid før Di Derre markerte seg også utenfor Cafe Felix og samme år som de ble grunnlagt fikk de platekontrakt med selskapet Sonet. Deres første album kom ut året etter og tittelen kunne ikke bli annet enn “Den derre med Di Derre”. Albumet inneholdt blant annet Nesbøs hyllest til “Børs Cafe”, en brun restaurant i Bergen som Jo frekventerte både titt og ofte under sin studietid i byen. Andre store låter fra albumet var “90 metersbakken” som beviste hvor elegant Nesbø klarte å koble sine to store interesser i livet, sport og musikk. Albumet ble hyllet av både bransjen og musikkpressen over hele Norge, men den solgte beskjedne 5.000 eksemplarer, i starten.

Det store gjennombruddet

Di Derres kommersielle gjennombrudd skulle komme året etter med albumet “Kvinner og klær”. Det ble senere omdøpt til “Jenter og sånn” etter at magasinet med samme navn (KK) truet med rettslige skritt og søksmål. Platen ble trukket tilbake og gjenutgitt med tittelen “Jenter & Sånn”. I mellomtiden hadde radiostasjoner over hele Norge tatt sangen “Jenter” til sine hjerter og den fikk hyppige spilletid over hele landet. Dette medførte at Jenter & Sånn solge som vann i Sahara.  Albumet fikk enorm oppmerksomhet rundt sangen “Jenter” og trusler om søksmål fra KK. Salgstallene stoppet ikke før albumet hadde solgt over 190.000 eksemplarer. Jenter & Sånn inneholdt en rekke sanger som for lengst har plassert seg på den eksklusive listen over norske popklassikere. Albumet ga oss blant annet sanger som “Ba-ba-ba”, “Rumba med Gunn” og “1-2-3”. Produsent av albumet var Kai Robøle og andre viktige medhjelpere var Geir Sundstøl på gitarer og Tim Scott McConnell på gitar og bass. Etter suksessen med “Jenter & Sånn” ble også debutplate relansert i 1995, med en langt større suksess enn i 1993.


“Jenter & Sånn” ble fulgt opp med tre album til; to studioalbum og en “Best Of”-plate. Di Derres suksess kulminerte med albumet “Gym” som kom ut i 1996.