Morten Abel

Morten Abel Knutsen, bedre kjent under sitt scenenavn Morten Abel, er i dag en av Norges mestselgende artister. Den folkekjære artisten som vokste opp i Bodø og Stavanger, har en lang karriere bak seg, både som soloartist og i band som Mods og The September When. De siste 20 årene har han gjort seg kjent som en av Norges beste soloartister. Abel har mottatt en rekke Spellemannspriser og har turnert Norge på kryss og tvers i flere tiår. Vi er utrolig stolte over at Morten Abel har takket ja til å opptre på sommerdagan. Dette blir en festkonsert for hele familien.

Abels karriere

Morten Abel er født og vokste opp nær Bodø, men flyttet til Stavanger da han var 15 år gammel.

Sin musikalske reise begynte Abel da han var 17 år gammel og fikk jobben som vokalist i det Stavanger-baserte bandet Catrix. Abel satte pris på oppdraget, men likte ikke bandets navn. Han fikk derfor de andre medlemmene med på å bytte bandnavnet til Mods. Inspirasjonen til det uvanlige navnet fikk Abel fra filmen Quadrophenia med musikk av det britiske bandet The Who, samt fra den svenske filmen “Dom Kallar Oss Mods”, en svensk opplysningsfilm om ungdom som levde på kanten- og utsiden av samfunnet. Abel ble raskt bandets låtskriver og han begynte også å skrive tekster og sanger som ga bandet mye oppmerksomhet. Etter få år fikk de platekontrakt med plateselskapet Polygram. I 1981 slapp Abel og Mods albumet “Revansj”. Albumet fikk ikke den store mottakelsen i Norge, men det etablerte det unge bandet i Stavangers rockemiljø. Mods ga ut to album på norsk, i 1981 og 1982. De hadde en stor hit som ble en landeplage over hele Norge. Sangen “Tore Tang” er fortsatt en kjær sang i Norge og Mods vil for alltid være skrevet inn i norske historiebøker med sangen Abel skrev i en alder av bare 19 år. Før Mods sakte men sikkert gikk i oppløsning, ga bandet ut et tredje og siste album. På bakgrunn av suksessen med Tore Tang, ble det bestemt av bandet selv og plateselskapet Polygram at gutta skulle prøve seg på et album med utelukkende engelske sanger. Albumet kom i butikkhyllene i 1984, men ble aldri noe kommersiell suksess.

Første soloforsøk

Etter at Mods ikke oppnådde den suksessen man hadde håpet på med sitt tredje album, gikk bandet i oppløsning grunnet interne konflikter. Abel var den første til å forlate bandet og lanserte allerede året etter sitt første soloprosjekt. Med hjelp av Polygram ga Abel ut to singler i 1985. Den første fikk en grei mottakelse, men single nummer to solgte knapt en singel utenfor Stavanger-regionen.

The September When

Etter å ha tatt noen års pause fra musikken, innså Abel at det var musikk han ville leve av. Han startet derfor arbeidet med å danne et nytt norsk band. Etter flere måneder med auditions, så bandet, som han ga navnet The September When, dagens lys i 1988. The September When skulle bli en enorm suksess og bandet med Abel i spissen ga ut fire album i perioden 1989 til 1994. Med seg i bandet fikk Abel også to tidligere medlemmer fra Mods, gitarist Tor Øyvind Syvertsen og Helge Hummervoll på keyboard. Bandet opplevde enorm suksess med de to singlene  “Bullet Me” og “Cries Like A Baby”.

Selv om bandet opplevde en kommersiell suksess som Mods aldri klarte, brøt de opp i 1995 og Abel gikk videre til å danne Peltz, som ga ut ett album i 1996, før Abel bestemte seg for å satse alt på en solokarriere. Hans første soloalbum “Snowboy” ble utgitt i 1997. Siden da har han gitt ut ytterligere seks soloalbum, som alle har solgt meget godt i Norge. Noen av hans største hits som soloartist inkluderer “Tulipz”, “Be My Lover”, “Trendsetter” og “Birmingham Ho”.