Neverdal

Neverdal er et tettsted i Meløy kommune. Neverdal er en gammel industribygd hvor de fleste innbyggerne før i tiden hadde sitt daglige virke enten innen kraftindustrien eller fiske. I dag er det ca. 800 personer som kaller Neverdal hjem. Bygda ligger bare en liten mil unna kommunesenteret på Ørnes. Selv om Neverdal er en liten bygd er det mye aktivitet her hele året. Bygda har både egen skole med rundt 100 elever, skolekorps, mannskor, idrettshall, lang lysløype og egen småbåthavn. I tillegg kan innbyggerne kose seg med egen pub, lokalbutikk, postkontor og frisør. Selv om bygda har vært preget av fraflytting de siste 30 årene, har man de siste 10 årene sett en kraftig økning i antall ferieboliger i bygda. Hver sommer og påske er det et yrende folkeliv i bygda og innbyggertallet øker med flere hundre. Under Sommerdagan er det flere arrangementer og konserter i Neverdal og småbåthavna yrer av liv hele helgen.

Meløy kommune

Meløy er en kommune i Nordland fylke og en del av den tradisjonelle Saltenregionen, som ellers består av blant andre Fauske, Rognan, Beiarn og Bodø. Kommunens administrasjonssenter er tettstedet Ørnes. Andre tettsteder i kommunen er blant annet Eidbukta, Neverdal, Glomfjord, Halsa, Reipå og Ågskardet. Meløy ligger like nord for Polarsirkelen helt ytterst på Norges vestkyst. Meløy kommunen omfatter også øya Meløya, samt 700 andre øyer i forskjellige størrelser spredt over hele Meløyfjorden, samt Glomfjorden og Holandsfjorden i sør. Meløy er ingen stor kommune, men kommunegrensen dekker totalt 874 kvadratkilometer, noe som gjør Meløy til den 128. største kommunen i Norge. I Meløy bor det i dag rundt 6.500 personer. Som mange andre mindre kommuner i Norge har også Meløy opplevd en nedgang i folketallet, men etablering av ny industri har sett tallene falle lite de siste årene og man har håp om at man kan se en liten økning i folketallet i årene som kommer.

Historie

Meløy har vært bebodd i mange århundrer og man kan fortsatt finne forskjellige relikvier fra vikingtiden. Benkestok-familien, en av Norges opprinnelige adelige familier, etablerte sitt sete på Meløy gård på midten av 1500-tallet. På grunn av økt innbyggertall på 1800-tallet, ble Meløy splittet fra sin sørlige nabo Rødøy i 1884, samme år som Meløy kommune ble grunnlagt. Det administrative senteret var opprinnelig på Meløya, men ble senere flyttet til fastlands- og kystbyen Ørnes. Ørnes har i mange år vært et av stoppene på Hurtigruten og innseilingen via fjorden er flere ganger blitt omtalt som en av de vakreste innseilingene Hurtigruta gjør på sin ferd fra Bergen til Nordkapp.

Geografi

Meløy kommune er et kystsamfunn som inkluderer mange av de omkringliggende øyene. Mange deler av fastlandet ble ganske isolert da det ble bygd en rekke tunneller på slutten av 1900-tallet. Tunnellene fikk mye av skylden for at kommunen opplevde en betydelig nedgang i folketallet. Av de 700 øyene som inngår i kommunen er de større hovedøyene i kommunen Meløya, Bolga, Mesøya, Støtt og Åmnøya. Åmnøya er i dag forbundet med fastlandet via Brattsundsbroen. De andre øyene er alle kun tilgjengelige med båt eller ferge. Det kjente Kalsholmen Fyr ligger i den sørvestlige delen av kommunen og den nest største isbreen i Norge, Svartisen, ligger også i Meløy. Svartisen er en enorm turistattraksjon og besøkes hvert år av over 10.000 personer. Fjellene rundt Glomfjorden er kjent som populære fiske- og jaktområder, sommer som vinter.

Økonomi og næring

Den industrielle utviklingen har vært den viktigste bidragsyteren til den økonomiske utviklingen og veksten av Meløy kommune. Den industrielle veksten startet rundt første verdenskrig og på det meste var over 40% av arbeidsstokken i kommunen ansatt innen industrien. Det var hovedsaklig elektrisk kraftproduksjon ved Glomfjord kraftverket med vann fra Svartisen og Storglomvatnet som la grunnlaget. I nyere tid har også industrigiganter som Hydro etablert seg med blant annet gjødselproduksjon i Glomfjord.