Sondre Lerche

Sondre Lerche er en sanger, låtskriver og gitarist, som i dag har base i New York. Lerche er en av de største norske artistene de siste 15 årene. Han har sluppet åtte studioalbum så langt og har oppnådd betydelig suksess i både Norge og utlandet. Lerche har skrevet sanger og spilt gitar så lenge han kan huske. Hans musikalske karriere skjøt fart da han i 2000 ga ut debutalbumet “Faces Down” på plateselskapet Virgin Norway. Vi har lenge ønsket å få Lerche til Sommerdagan, men med opptredener over hele verden har det ikke vært enkelt. Vi er derfor over oss selv av glede når vi endelig kan sette en av Norges mest spennende artister på plakaten. Lerche gjør ikke mange konserter i Norge, så dette er noe man virkelig må få med seg.

Bakgrunn

Lerche vokste opp i en forstad til Bergen og var tungt påvirket av pop fra 1970- og 1980-tallet. Lerche ble tidlig fascinert av band som The Beatles, A-ha, The Beach Boys og Prefab Sprout. Han startet formelle gitarkurs som åtteåring, men hadde allerede spilt i flere år. Lerches lærer introduserte han for en rekker musikkarter, deriblant brasiliansk musikk som Bossa Nova, og dette dannet dermed grunnlaget for Lerches enorme utvalg av komplekse melodier og akkorder som har fulgt ham hele karrieren. I en alder av bare 14 år skrev Lerche sin første sang “Locust Girl”, som siden ble med på hans debutalbum. Lerche spilte akustiske konserter på puben der hans søster jobbet mens han fortsatt ikke var gammel nok til å være der og det var her den norske produsenten H.P. Gundersen oppdaget Lerche. Han ble en mentor for den unge musikeren. Gundersen introduserte Lerche for ulike musikksjangere, inkludert psychedelia, 1960-talls pop og mainstream brasiliansk musikk.

Karriere

Lerche møtte i 2000 den Oslo-baserte Tatiana Penzo og møtet førte til en avtale med Virgin Norway senere samme år. Etter at avtalen var signert startet Lerche umiddelbart arbeidet med sitt debutalbum, Faces Down. Faces Down ble ikke utgitt før 2001, da man ønsket at han skulle avslutte skolegangen først. I mellomtiden ble han kåret til Årets nye artist under Spellemannprisen og gjorde flere opptredener sammen med Beth Orton. Faces Down ble offisielt utgitt i Norge i september 2001 og gradvis over hele Europa. Lerche turnerte med ulike band, inkludert en av hans barndomshelter, A-ha. Høsten 2002 ble Faces Down sluppet i Amerika og Lerches la ut på sin første store turne utenfor Norge. Faces Down ble en stor hit i Norge og albumet ble hyllet av kritikere både i Norge og USA. Rolling Stone Magazine la albumet til listen over de 50 beste albumene fra 2002. Etter suksessen med Faces Down turnerte Lerche sammen med en annen av hans musikalske helter, Elvis Costello, både i 2003 og 2005.

I 2004 ble hans andre album “Two Way Monologue” gitt ut. Også dette ble produsert av Gundersen. Albumet viste mer av Lerches evne til å spenne mange forskjellige stilarter, fra pop og upbeat spor til mer melodiske melodier. Albumet ble veldig godt mottatt, med positive omtaler i både Rolling Stone og Pitchfork. Devon Powers fra Popmatters roste Sondres “smittsomme musikalske følsomhet, spennende kraft og evne til å formidle”.

Høsten 2005 ga Leche ut sitt første jazzalbum med bandet hans Faces Down og pianisten Erik Halvorsen på Duper Studios i Bergen. Albumet nådde 21. plass på Billboard sin jazzliste. Året etter slapp han “Duper Sessions” og i 2007 kom hans til dags dato mest rocka album “Phantom Punch”. Albumet ble spilt inn med bandet hans Faces Down i Los Angeles med Tony Hoffer som produsent.

Mars 2017 lanserte Lerche sitt åttende studioalbum, “Pleasure”, på selskapet PLZ. Den 24. november ble alle sangene fra Pleasure også gitt ut i en rå soloversjon uten band. Albumet fikk tittelen “Solo Pleasure”.